Historien er den største fortælling!


Den gode historie fortsat - Nr. Lyndelse Friskole - 20.11.18


Den gode historie fortsætter - Lars Thorkild Bjørn om Grundtvig på Vartov. - 9.11.18


Grundtvigkender, foredragsholder og tidl. højskolelærer Lars Thorkild Bjørn fortæller om Grundtvig som almindeligt menneske fra Grundtvigs fødsel til hans død. Det er foredrag nr. 1.002 Lars Thorkild her holder om Grundtvig, og det betyder, at godt 90.000 mennesker har lyttet til foredraget igennem tiden, imponerende!

Lars Thorkild Bjørn har besluttet, at han nu går på pension som foredragsholder, derfor er det er stor glæde, at Thyge Mortensen, Rudme og Friskolearkivet i samarbejde via fondsstøtte får digitaliseret Lars Thorkild Bjørns foredrag til glæde for eftertiden!


De nærmeste dage bringer vi her flere glimt fra foredraget i Den gode histories tjeneste!


Alle indslag vi bringer her under "Den gode historie" bevares i Friskolearkivet


De gode historier!Hvert år ved denne tid er det en stor og forventningsfuld glæde at planlægge Friskolearkivets stand til Landsmøde i Dansk Friskoleforening! Og nu er det i den kommende weekend, at I finder Friskolearkivet på stand nr. 8!. For nogle år siden, hørte jeg, da skolefolkene kom myldrende til: "Dér er Friskolearkivet, så ved vi da, at vi er på rette spor!". Super indledning til landsmødet!


I år har vi på standen fokus på friskolernes "Gode historier", i 2-4 minutters videoklip spotter vi på de gode historier fortalt af lærere, forældre eller skoleledere. Det kan være, at I har en god historie fra jeres friskole enten fra undervisningen eller fra arrangementer, hvor alle er samlet på skolen? En forælder eller et styrelsesmedlem vil måske gerne fortælle om, hvorfor de valgte netop deres skole for deres børns skolegang? Vi står med åbent videokamera på standen, og modtager meget gerne jeres gode historier, bare kom hen til os!


Da jeg igennem en årrække var i styrelsen for Dansk Friskoleforening, talte vi ofte om, at vi skulle indsamle de gode historier fra skolerne som et godt supplement i den politiske argumentation! Det er bare ikke let, som aktivt styrelsesmedlem at nå alle de gode intentioner, og det er heller ikke let som ansat i Dansk Friskoleforening, hvor de nødvendigste arbejdsopgaver banker på. Derfor vil vi fra Friskolearkivets side gerne biddrage til at indsamle de gode historier i samarbejde med Dansk Friskoleforening, og netop som videoklip, der kan bruges både på arkivets- og på foreningens Fb eller på hjemmesiderne i de aktuelle dokumentationsfelter, og siden bliver alle videoklippende gemt som historisk dokumentation i Friskolearkivet.


Vi er glade for, at kaste dette initiativ op i luften, og vi ser det, som et initiativ, der kan fungere i flere år frem i tiden. Under landsmødet bliver spotcut-videos fra landsmødet "De gode historier", glæd jer til dem her på på Fb.Svendborg Bibliotek - 15.3.2018


Giv mig bind for øjnene, snur mig rundt nogle gange : 'Vi er på et bibliotek!', sådan er det at være en gammel cirkushest...

Det vat helt sjovt at indlede arbejdsdagen i dag på Svendborg Bibliotek, blive ført dybt ned i kælderen og få lov til at rode i adskillige bogkasser med bøger fra det nyligt flyttede Vester Skerninge Bibliotek. Så kunne vi frit udvælge bøger med lokalhistorisk og/eller skolemæssig interesse for Friskolearkivet. Det giver god mening at genbruge bøger på et sted, hvor de stadig kan gøre gavn, og de bøger, vi måske allerede har i Friskolearkivet, har vi grønt lys til f.eks. at donere til arkivets brugere og gæster.

Tak, til Svendborg Bibliotek for deres omtanke for bøger, der stadig har kulturhistorisk brugsværdi!Kaospiloterne'... 13.3.2018


For et par uger siden, havde vi en speciel og herlig dag i Friskolearkivet, hvor arkivet levede over det hele, i hvert eneste minut, det var sjovt! Mange mails var gået forud, aftaler var indgået, og materialer fundet frem.

Fra Glænø og Sjælland drog vi 3 afsted, Bent og jeg havde den glæde, at kunne tage Mona Nielsen med i bilen fra Boeslunde. Mona er en væsentlig del af det faste arkivhold, men hun arbejder mest fra hjemmearbejdspladsen. Ole Nielsen rullede ind fra Odense, Birte Fahnøe Lund fra Vester Skerninge, og Cecil Christense fra Ulbølle, i danmarks-perspektiv er vi 'internationale'...

Umiddelbart efter, at vi var mødt ind, kom dagens første bruger, en agtværdig, god og gammel friskole planlægger deres jubilæum, og da de har deres arkivalier i Friskolearkivet, går vejen forud for planlægningen først til arkivet, hvor vi meget, meget gerne både finder de ønskede arkivalier frem, og også er klar med gode ideer til planlægning og afholdelse af et skolejubilæum!

Kaffetid, og så gik undervisningen i gang, hvor Mona Nielsen underviste 3 af os i billedregistrering i Arkibas, nu skulle drømmene om friskole-billederne, der fortæller så megen historie, begynde deres flyvetur ud på Arkiv.dk - et stort øjeblik! En af os indledte, sideløbende med undervisningen, de korte, eksakte og væsentlige beskrivelser, der skal følge med billedregistreringerne, så de giver mening. Samtidig med dette gjorde et arkivudvalgsmedlem rent i flere lokaler, skønt og velduftende - alle opgaver er væsentlige for det fælles resultat!

Skolejubilæum, billedbeskrivelser, rengøring, nu var det frokosttid, smørrebrød - velfortjent!

Undervisningen fortsatte samtidig med billedbeskrivelserne, og nu kom endnu et flittigt arkivudvalgsmedlem ind ad døren, Birte Gam-Jensen, der både er boganmelder til Friskolearkivets hjemmeside, Friskolearkivet.dk, og som skriver fondsansøgninger, fordi vi ønsker os en ny hjemmeside, 'Bummelum' - en dugfrisk fondsansøgning, der var klar til de sidste underskrifter, er det ikke mageløst? (Jeg skelede lidt til klokken, for vi ventede endnu en arkivbruger, der gerne ville have oplysninger om den del af en friskolegrund, som hun og familien beboer med stor respekt for den gamle historie).

Og nu kom de ind ad døren, dagens sidste brugere, de satte sig med det samme til at studere kilderne grundigt og affotograferede de væsentligste arkivalier.

Skolejubilæum, undervisning, billedbeskrivelser, rengøring, fondsansøgninger, friskolegrund - så mageløst og så sjovt!

Man kan synes, at de brune arkivkasser ser ret kedelige ud, men de afføder stor aktivitet, nysgerrighed og stor historisk respekt!Nytårsgaven fra Entreprenør Marius Pedersens Fond kom godt i hus, og alle i arkivet glædede sig til det næste skridt! - 15.2.2018


Og i dag den 15. februar 2018 har vi taget hul på billedregistreringerne, så de er synlige for 'alle' på Arkiv.dk. Det er et stort og vigtigt skridt for synliggørelsen af 'skattene' i Friskolearkivet og samtidig en markering af, at historisk bevidsthed er væsentlig i ethvert menneskes dannelse - og ofte fortæller billeder mere end mange ord!


Kig ind på Arkiv.dk hvor I kan følge Friskolearkivets billedregistreringer. Vi begynder med de ældste fotos, vi har i arkivet, og arbejder os videre op i tid.


Det er en speciel dejlig dag for Friskolearkivet i dag! - 8.12.2017


Vi har netop "Trykket på aftrækkeren" for indkøb af hard- og software til billedregistrering af arkivets omfattende billedsamling. Donationen fra Marius Pedersens Fond har muliggjort billedregistreringen, og vi er meget taknemmelige over nu at få mulighed for at synliggøre arkivets billedsamling for offentligheden via Arkiv.dk. Det vil betyde et kvantespring, som jeg har set frem til! Tak til Morten Tram Møller for hjælpsomt og gedigent konsulentarbejde og til Miran Kurt for kvalificeret faglig vejledning omkring indkøbene!


Julbilæumsskrifter er uundværlige i Friskolearkivet! - 1.11.2017


Send meget gerne jeres jubilæums-skrifter til Friskolearkivet, hvad enten de er af ældre eller af nyere dato. Vi har allerede mange jubilæums-skrifter i arkivet fra mange af landets friskoler, og de er nærmest uundværlige både i det daglige arbejde og i forbindelse med forskning.

I dag blev jeg f.eks. kontaktet af en journalist fra Weekendavisen, der gerne ville have friskoleelevers beretninger om, hvordan de oplevede deres skolegang. Den opgave kunne jeg løse ved, at scanne ´elevberetninger´ fra 3 udgivne jubilæumsskrifter fra én friskole. Journalisten var i besiddelse af ´Min Friskoletid´, udg. 2006, men ville gerne have flere beretninger.


En anden grund til at værne om jubilæumsskrifter er også, at nutidigt, hvor vi agerer meget elektronisk, så er jubilæums-skrifterne måske netop dér, hvor vi synliggør megen friskolehistorie af blivende karakter.

Har I jubilæumsskrifter i papir- eller elektronisk-format, så send dem til arkivet via mail: lis.toelberg@gmail.com eller på adressen: Friskolearkivet, Svendborgvej 15, Ollerup, 5762 Vester Skerninge. På min mail eller her på Facebook kan I også spørge om, om arkivet allerede har jeres jubilæumsskrifter. På forhånd tak


Arkiudvalg - 4.9.2017


Vi har et frivilligt arbejdende arkivudvalg i Friskolearkivet, men for at nå de mange opgaver, kan vi sagtens være flere i udvalget. Lige nu er der seks personer, der arbejder flittigt med arkivopgaverne. skulle du have lyst til at arbejde i arkivet måske en gang om ugen eller bare to gange om måneden, så er du hjerteligt velkommen, Enhver større eller mindre arbejdsindsats gør en stor forskel i Friskolearkivet i Ollerup. Vi har også opgaver, der kan løses hjemme foran din computer. Skulle du have lyst til at være med i arkivudvalget, så skriv det til Lis Toelberg på mail: lis.toelberg . Vi glæder os til at høre fra dig!


Antikvariske bøger til salg i Friskolearkivet - bogforsider kan ses i "Galleri"


I arkivet får vi af og til doneret bøger, vi har i bogsamlingen i forvejen, eller bøger, der ikke hører under arkivets virkeområder. De mennesker, der donerer bøgerne udtrykker, at de gerne vil have, at vi kan finde anvendelse for bøgerne og måske samtidig kan støtte arbejdet i arkivet. Derfor udarbejder vi netop nu en bogliste med bøger til

salg, og den vil blive bragt løbende i uddrag på Facebook, ligesom den vil komme her på arkivets hjemmeside.


Priserne fastsættes efter bøgernes antikvariske værdi, og det er køberne, der betaler forsendelsesudgifterne.

Bøgerne kan bestilles hos Lis Toelberg på mail: lis.toelberg@gmail.com


Her er et lille udsnit af bøgerne, og det giver et indtryk af bøgernes indhold, der for en stor dels vedkommende omhandler skolehistorie, pædagogik eller biografisk stof over mennesker, der har virket i den folkelige bevægelse.


Register til "Friskolehistorie - en antologi".


Det er glædeligt at kunne meddele, at registeret til "Friskolehistorie - en antologi", der blev udgivet i samarbejde imellem Friskolearkivet og Dansk Friskoleforening i 2016, nu kan downloades fra nedenstående link:


Register til Friskolehistorie


Cecil Christensen tidl. leder af Friskolernes Kontor og konsulent Ole Mikkelsen har i samarbejde omhyggeligt udarbejdet registeret, der gør indgangen til antologien enkel, hvis man søger på personer, steder eller emner, der igennem årene har haft betydning i friskoleverdenen"Månedens Friskole" på Friskolearkivets hjemmeside.


Vi begyndte at bringe Månedens Friskole på Friskolearkivets hjemmeside 2012, og samarbejdet med skolerne er

en ren fornøjelse, skolerne er med på ideen og glade for at blive spurgt!

Lige nu er Ringsted Ny Friskole, Månedens Friskole. I løbet af efteråret 2014 var det Sydbornholms Privatskole,

og i den forbindelse blev der bragt en artikel i Bornholms Tidende om selve ideen bag Månedens Friskole, læs

artiklen her: http://tidende.dk/print/?Id=58752.


Skulle I på jeres skole have lyst til at blive Månedens Friskole, så skriv en kommentar på Facebook eller send en

mail til Lis Toelberg: lis.toelberg@gmail.com, så bliver I kontaktet.


Alt hvad der er blevet bragt om skolerne sorteres og registreres i arkivets base arkiv.dk til glæde for eftertidenFriskolehistorie - en antologi.


I fredags den 18. november 2016 havde vi præsentation af "Friskolehistorie - en antologi", en præsentation som vi kun kunne have drømt om...


Godt tre års fælles arbejdsindsats blev udfoldet i en smuk præsentation på Ringe Fri- og Efterskole i fredags, da Friskolearkivet og Dansk Friskoleforening kunne præsentere "friskolehistorien", der har været længe undervejs, men som også, håber vi, har været værd at vente på... Og på Ringe Fri- og Efterskole mødte vi det bedste værtsskab!

Og som I kan se på billederne, så var de to gamle herrer,Grundtvig og Kold også tilstede...


Under processen for udgivelsen har vi mange gange refereret til Anker Ankerstrøms friskolehistorie i tre bind, der udkom i årene 1946-1949: "Friskolen gennem hundrede Aar". Og det var da i sandhed også mange år siden, at der sidst var grebet an med en ny friskolehistorie. Den netop udkomne antologi er ikke en friskolehistorie, der kan ses som en arvtager af Ankerstrøms trebinds-værk, men det er en friskolehistorie, der er skrevet og fortolket ind i

2016 med reference både til det historiske, det nutidige og det fremadrettede.

Fra Friskolearkivets side vil vi gerne takke alle de"implicerede", og denne tak er rettet både til Dansk Friskoleforening, der greb bolden og så, at en nutidig friskolehistorie er væsentlig at bringe frem. Dernæst en tak til de fonde, der støttede udgivelsen. Og slutteligt tak til alle både "interne" og "eksterne" samarbejdspartnere, der har ydet både

stort og småt til bøgerne - og her er "stort og småt" at forstå som ligestillede dele af udgivelsen.. For omkring en bogudgivelse er alt væsentligt både under processen og i det øjeblik, hvor vi står med de færdigtrykte bøger i hænderne. Netop da vil enhver fejl, det være sig en kommafejl, en stavefejl eller ethvert "diset" foto være iøjnefaldende for "dommernes" skarpsindige øjne... Og de mest skarpsindige dommere er nok dem, der har været "allernærmest" til bøgerne...


Det er vores håb, at "Friskolehistorie - en antologi" både nu og i mange år frem kan være til oplysning og inspiration for forældre og ansatte i friskolerne, og for politikere og andre interesserede i friskolernes historie, liv og virke! Og vi ønsker alle en rigtig god læselyst!


Bøgerne kan købes for 400 kroner ved henvendelse til Friskolernes Hus på www.friskoler.dk -

http://www.friskoler.dk/bogsalg/ - eller på tlf. 62613013.


Friskolehistorie - en antologi!


Det er en stor, stor glæde at kunne fortælle, at "Friskolehistorie - en antologi" i dag fredag den 28. oktober 2016

er gået i trykken!


Og det er dejligt, at kunne invitere alle interesserede til præsentation af antologien fredag den 18. november 2016

kl. 15-18 på Ringe Fri- og Efterskole. Tilmeldingsfrist til arrangementet er den 10. november på: tilmelding@friskolerneshus.dk.Fotos fortæller historie på sin helt egen måde...


I Friskolearkivet står vi for at søge fonde som økonomisk grundlag for at registrere de mange fine fotos vi har. Det er fotos, der på deres helt egne udtrykfulde måde beskriver mange, mange år af skolernes liv og virke. Personligt har jeg mange fotos på lager fra Dansk Friskoleforenings virke igennem de seneste 15 år, og til foreningens allernyeste foto-dokumentation hører billederne fra dialogmødet i aften tirsdag den 15. november 2016 på Roskilde Lilleskole.


Det var et godt og veltilrettelagt møde både med oplysninger om styrelsens opgaver, og de udfordringer der er både for styrelsen og for de ansatte i Friskolernes Hus. Og der var god tid til den debat, som mange bød ind i.

Historiker, lektor på Københavns Universitet og professor på Grundtvig Centret under Aarhus Universitet Jes Fabricius Møller gav gode indfaldsvinkler til det "diffuse" begreb demokratisk dannelse, og Jes F.M. satte det klart og forståeligt ind i den historiske sammenhæng, som begrebet er opstået og udviklet i.


Ofte er det vanskeligt at tage enkeltkonklusioner ud af et længere sammenhængende indlæg, men jeg vil alligevel slutte med, at citere fra Jes Fabricius Møllers afslutning: "I virkeligheden mener jeg, at man kan genbruge store dele af almueskolens formålsparagraf fra 1814, der pålagde skolerne at danne eleverne til "gode og retskafne Mennesker" og "bibringe dem de Kundskaber og Færdigheder, der ere dem nødvendige for at blive nyttige Borgere i Staten"...
I Friskolearkivet bevarer vi Dansk Friskoleforenings historie, til foreningens allernyeste historie hører fejringen af skolemanden Christen Kolds 200-års dag torsdag den 8. september på Nyborg Slot.

I de smukke rammer i riddersalen oplevede vi de fine fortællinger hele vejen rundt om skolemanden, der kom til at betyde så meget for undervisningen i friskolerne både historisk og nutidigt. Vi hørte om Kolds liv, hans "opdagelse" af sin måde at drive skole på, og først og fremmest lyttede vi til gode fortællinger og oplevede fortællingens styrker og virkemidler også med andre hovedpersoner end Kold i fortællingerne.

Det var en dejlig dag, og med hensyn til deltagerantallet, så var der alle dem, der kunne rummes og lidt flere. Og det var gode fortællere, der levendegjorde fortællingen anno 2016: Erik Lindsø, Ingegerd Auken, Dorte Futtrup, Birte Fahnøe Lund, Bent Hansen, Erland Porsmose, Saskia Haas, Lale Ateseven og Anders Morgenthaler - en "kongerække" af gode fortællere, der var værdige til riddersalen...Friskolehistorien - se også under "Nyhedsbreve"

Der er nu 63 tilmeldte sider til bind 2 af den nye friskolehistorie, det er dejligt!

Skoler, der endnu måtte ønske at nå med, kan tilmelde sig til Lis Toelberg på mail: lis.toelberg@gmail.com.

1 sides præsentation med 3 frieksemplarer til skolen koster 3.000-, og 2 sider med 5 frieksemplarer koster

5.000 kr.Det er svært at sætte spor langt ind i fremtiden - lige her er det let!


Nu har jeg tændt lysene i vinduerne til minde om den livsbekræftende 4. maj-aften i 1945.

Hvor mange mon der stadig tænder lys i vinduerne? Hos os ser vi altid afsnittet. "Hr. Stein"

fra Matador på denne aften, det nød børnene i deres barndom!


Vi har lige oplevet et dejligt landsmøde i Dansk Friskoleforening, med mange friskolevenner

og mange tanker til eftertanke...


På Friskolearkivets stand, der var velbesøgt, indledte vi listen over personlige støttemedlemmer - en liste, som vi håber at udvide med mange "stabile" navne i det kommende år! Skulle du/I have lyst til at blive personligt støttemedlem for arkivet, så send mig en mail på lis.toelberg@gmail.com med dit navn, så jeg er sikker på, at kunne fremsende de nyhedsbreve, der kommer året igennem. Vedtægterne for Støtteforeningen for Friskolearkivet ses på www.friskolearkivet.dk. Et personligt medlemsskab koster min. 100 kr. pr. år (for ægtepar 200 kr. - smile!), og jeg vil da også nævne, at vi med stor glæde også modtager større beløb - beløb der for hver en krone vil blive brugt til det, vi har veneration for - nemlig for bevaringen af alt det, der hver dag drages omsorg for i de frie skoler med dannelsen og grundlaget for vores børns/elevers uddannelse!

Medlemsbeløbet kan indsættes på Friskolearkivets konto:

Reg: 7910 og Konto: 0163439 og husk at sende mig en mail, så du kommer på "stabil-listen"- smile!


Venlig hilsen Lis Toelberg


150 års fødselsdag på Refsvindinge Friskole den 7. marts 2015


Her på arkivets hjemmeside vil vi i løbet af de næste uger bringe en del materiale om jubilæet på Refsvindinge Friskole. I kan glæde jer til et godt og velgennemarbejdet jubilæumsmateriale, og vi lægger ud med Birte Fahnøe Lunds og Lise Fenger Petersens beskrivelse af den flotte tradition på friskolen med gækkebreve…


Gækkebreve – en helt særlig tradition på Refsvindinge Friskole

Et kendetegn ved de frie skoler er, at der knytter sig helt særlige traditioner til den enkelte skole. Traditioner, der meget ofte opstår, fordi en lærer brænder for en ”sag”. På Refsvindinge Friskole, der fylder 150 år den 7. marts 2015 var gækkebreve en helt særlig tradition. Det var Garnæs – Petersen, der var leder på friskolen far 1922 til 1957, der begyndte traditionen. Der er bevaret mere end 250 meget smukke, unikke og personlige gækkebreve med kendte og hjemmelavede gækkevers.

Op til skolens 150-års fødselsdag er gækkebrevene kommet frem i lyset, og de er til stor inspiration for den gruppe børn, der har valgt at lave gækkebreve i emneugen op til fødselsdagen.

En af skolens ”gamle” piger, Ruth Hansen, der var elev på Refsvindinge Friskole fra 1936 til 1943, har hvert år i sin skoletid klippet et gækkebrev til Garnæs -Petersen. Hun fortæller:

- Vi brugte rigtig meget tid på at udtænke og klippe flotte gækkebreve til Garnæs. Alle gækkebrevene blev hængt op omkring tavlen i skolestuen, og vi var meget spændte på, om han kunne gætte, hvem der havde lavet gækkebrevene. Og det kunne han altid. Han kunne kende vores skrift, og han kendte vores mellemnavne. Det var mest pigerne, der klippede gækkebreve.


Den 2. marts 2015, har Ruth været gæstelærer på friskolen, og hun har fortalt om den gamle tradition, og hun har vist børnene, hvordan man klipper et flot gækkebrev. Det blev en øjenåbner for den særlige tradition, der var på skolen fra 1922 til 1957.  Børnene lyttede, sugede viden om teknikken, fordybede sig og lavede flotte gækkebreve under Ruths vejledning. De mindste børn fortsatte i fritidsordningen. Vi glæder os til at se resultatet til 150- års fødselsdagen lørdag den 7. marts, 2015.


De mange historiske gækkebreve bliver skænket til Friskolearkivet af Else Rudbæk, der arvede gækkebrevene fra Garnæs- Petersens kone, Aasta. Hun var elev på Refsvindinge Friskole fra 1937 til 1944. Det er vi meget glade for, og vi vil sørge for, at de bliver tilgængelige for de næste generationer.


Lise Fenger og Birte FahnøeFriskolearkivet har i dag modtaget en kostelig gave! - 9. februar 2015


I dag besøgte jeg Dorte Thirslund og hendes mand Poul Erik Bruun Nielsen, der overdrager alle de materialer til arkivet, som Dorte Thirslund har brugt i forbindelse med sin forskning i forbindelse med udgivelsen af blandt andet: Friskolelæreres livsvilkår : 26 breve fra 1881. Derudover rummer samlingen det kildemateriale Dorte Thirslund har anvendt i forbindelse med studier til sine artikler eksempelvis: En murers beretning om Christen Kold. Det er et omfattende materiale, og det vil styrke arkivets samlinger både om Christen Kold, og om de første friskolelærere.


Helt personligt bragte formiddagen hos Dorte og Poul Erik stærke minder frem hos mig. Da jeg for 23 år siden blev formand for Lille Egede Friskole, følte jeg det, "som at springe ud på dybt vand, uden at vide om jeg kunne bunde", og dengang åbnede Dorte og Poul Erik deres døre på vid gab, hvor de en hel søndag igennem var mine mentorer og fortalte mig om friskolehistorie og friskolevirkelighed... Jeg kom den gang til de helt rette mennesker og på det helt rette sted! I dag følte jeg, at det er nu er helt rigtigt, at jeg kan føre alle Dorte Thirslunds væsentlige arkivalier indsamlet til grundige studier hen på rette sted, hvor de kan bidrage både til nutidig og fremtidig forskning!


Venlig hilsen Lis Toelberg.


Landsindsamling til fordel for Friskolearkivet!


Til landsmødet for Dansk Friskoleforening laver vi en Landsindsamling til fordel for

Friskolearkivet, så vi kan få rettet op på arkivets meget trængte økonomi. Så tag gerne

kontanter med, der kan medvirke til, at vi fortsat kan bevare og formidle friskolehistorien for vores elever, for forældrene, for lærerne, for de øvrige ansatte,for skolerne, for forskningen og for fremtiden!


Venlig hilsen Lis Toelberg/April 2015
Billeder fra Indvielsen af Friskolernes Hus og "Dialogmøde" på Sjællands Privatskole kan ses  på Friskolearkivets Galleri

I anledning af skolernes 200 års jubilæum har DK 4 optaget et interview med Birte Fahnøe Lund  "Lærer for livet"

Onsdag d. 29. Jan kl. 15.30 - 15.50Grundtvig - hvordan var han egentlig? af Frede Lauritsen

Nyaars-Morgen af N.F.S. Grundtvig

                                   


Her på hjemmesiden er vi glade for at kunne henvise til en ny service!

På forsiden af vores hjemmeside er der i øverste højre hjørne et link til ”Få teksten læst højt. Adgang for alle.dk”- en service der kan bruges af ordblinde og/eller andre, der har vanskeligt ved at læse en længere sammenhængende tekst. ”Adgang for alle.dk” kan via linket downloades til egen computer, hvor den ved aktivering kan højtlæse markeret tekst på vores hjemmeside eller på andre hjemmesider med digital læsning. Hvis man f.eks. synes, at teksten læses for hurtigt kan den indstilles til langsommere højtlæsning, ligesom der er andre muligheder for justering til de niveauer, der passer bedst til lytteren.

”Adgangforalle” er udviklet af Specialskolen for Voksne i samarbejde med efaktum Aps, Teknologicentret for Handicappede og Ålborg Universitet.
Det er en stor glæde at kunne fortælle, at Friskolearkivets arkivalier nu er mere synlige end de nogensinde

har været

Via arkivets hjemmeside er det nu muligt at klikke sig ind i Mini-arkibas via ikonet/menuen, hvor man med en enkel søgning kan se registreringerne i Arkibas, og dermed er det muligt at danne sig et overblik over, hvad arkivet rummer af interesse under enkelte friskoler. Ved henvendelse på mail lis.toelberg@gmail.com eller ved opringning på mobil:31791832 til Lis Toelberg aftales det, hvordan formidlingen af arkivalierne foregår. Prøv at søge under ”Vester Skerninge” og se, hvilke arkivalier, der er i arkivet fra Vester Skerninge Friskole, ligesom der er flere dejlige fotos af friskolen.

I slutningen af 2014 foldes mini-Arkibas fuldt ud til det store format Arkibas.dk, som vi har ventet på med spænding og længsel i mange år. Når det sker, kommer Friskolearkivet sammen med de øvrige medlemsarkiver i SLA (Sammenslutningen af lokalarkivet) for alvor på internettet – det bliver på flere måder et historisk øjeblik!

Venlig hilsen Lis Toelberg
I efteråret 2011 bragte TV2fyn en udsendelsesrække om kendte fynboer under titlen: "På Sporet af Historien",

hvoraf den ene udsendelse i rækken var om Christen Kold.

Under udarbejdelsen af udsendelserne besøgte Rasmus Dahlberg og Rasmus Kjærbye Petersen Friskolearkivet,

hvor Birte Fahnøe Lund fortalte om arkivets rolle som dokumentation for historien om Christen Kold.

Links til udsendelsen ses på siden "Links"Friskolearkivets udstilling på Dansk Friskoleforenings Landsmøde i weekenden 4. til 5. maj 2013.

Vores udstilling på Dansk Friskoleforenings Landsmøde var velbesøgt, det er dejligt, at så mange lægger vejen forbi udstillingen, og det er fint at få direkte respons både på udstillingens indhold og udformning, og dermed også på det arbejde, vi udfører i arkivet, og på de tiltag vi arbejder med.

Fra alles side tilkendegives, at ”Månedens Friskole” på vores hjemmeside er nået ud i skolernes bevidsthed, og at det er et initiativ, der er blevet modtaget med ”synes godt om” fra skolernes side! Forlev Friskole, Grejs Friskole og Refsvindinge har allerede været ”Månedens Friskole”, og nu bliver det ”Rudolf Steiner-Skolen Odense”, der synliggøres. Der udover har vi aftale med: Frederiksberg Friskole, Nord-vest Privatskole, Struer Friskole og Odense Friskole om at være fokusskoler henover sommeren og efteråret. Dertil tilkendegav flere skoler, at de lige vil runde det på skolerne og melde tilbage til os, om at bliver ”Månedens Friskole”. Vi er fra arkivets side meget glade for, at der er så stor interesse om, at bidrage til den nutidige og den historiske dokumentation! Uden skolernes interesse og opbakning – intet arkiv, det er helt enkelt!

Der var også flere spørgsmål og meningstilkendegivelser omkring ”Den nye friskolehistorie”, som arkivet har i støbeskeen. En udgivelse som mange hilser velkommen og afventer med spænding!

Venlig hilsen Lis ToelbergFra Cecil Christensen har vi modtaget artiklen: "Nyt om Kolds trækvogn", hvori Cecil Christensen omtaler bogen:"Gensyn med Christen Kold - en antologi" med specielt fokus på Christian Friis Damgaards bidrag til antologien: "Kolds hjemrejse fra Smyrna og myterne om hans trækvogn". Cecil Christensens artikel ses her 

og antologien kan lånes i Friskolearkivet.


"Gensyn med Christen Kold - en antologi". Red. Inger Harby. Udgivet af Videns- og studiecenter for Fri Skole i samarbejde med Dansk Friskoleforening i 2004.


Illustrationerne er fra Christian Fris Damgaards artikel i "Gensyn med Christen Kold - en antologi".
Onsdag den 4. september 2013 afholdtes styrelsesmøde i Friskolearkivet, hvor "Den nye Friskolehistorie" nu er nået så langt i den indledende beskrivende del, at mulige skribenter kontaktes i den nærmeste fremtid. Næste skridt i projekteringen bliver afholdelse af et "forfattermøde", hvorefter arbejdet med fondsansøgninger indledes. "Den nye Friskolehistorie" forventes udgivet i 2016 i 200 året for Christen Kolds fødsel. På styrelsesmødet besluttedes det også, at der snart skal afholdes et "købmandsskabsmøde" for at få gode ideer på bordet, der kan styrke arkivets driftsgrundlag.

På billederne ses Birte Fahnøe Lund, Lisbeth Riis-Søndergaard, Karen Bisgaard, Lise Fenger-Petersen og John Mason, og som det også tydeligt fremgår af billederne, så var der dejlige hjemmebagte kager!

                                                                Lis Eriksen Toelberg


                


Efterårshilsen fra Friskolearkivet 2012

                                   

I Friskolearkivet fokuserer vi på midterstriben og ikke på overhalingsbanen! Og det skyldes,

at vi med mange, mange bolde i luften hele tiden forsøger at holde stram styring på alle dele af virksomheden!

Og med arkivets unikke karakter som arkiv for friskoler og andre dele af det, vi med en gammel og smuk

betegnelse kan kalde den folkelige bevægelse, så er det da også et spørgsmål om, hvem vi skulle overhale?


I Friskolebladet nr. 15, 2012 http://www.friskolebladet.dk/ kan I læse formand Birte Fahnøe Lunds

artikel under overskriften: "Friskolearkivet bygger bro mellem historien, nutiden og fremtiden"

og sådan er det lige netop! Vi har mange gamle, gedigne arkivalier fra en række skoler – både eksisterende og nedlagte,

vi samler arkivalier ind fra de nutidige skoler, og så har vi hele tiden in mente, at arkivet skal være gearet

til de fremtidige opgaver. Kort sagt, så er overskriften for arkivets virksomhed: "Dét, vi i dag gør, siger,

tænker og taler, dét er historie i morgen!"


Omkring den nye friskolehistorie, der første gang var på styrelsesmøde i efteråret 2011, er de næste tiltag,

at søge fondsmidler til udgivelsen samt at arbejde videre med indhold og form.


Mange brugere finder vej til arkivet i dette efterår med mangeartede og interessante spørgsmål:

Kan vi i arkivet verificere, om Efterlønskassen er opstået i foreningssammenhæng?;

Jeg skal have projektuge med min første klasse om historiske håndarbejder, har arkivet materiale,

der kan understøtte dette?; I forbindelse med udgivelsen af Dansk Skolehistorie eftersøger vi nogle gode

fotos fra friskoler?; Jeg vil gerne have hjælp til fuldstændiggørelsen af min registrant over nedlagte efterskoler?;

På vores friskole savner vi, at få sammenhæng imellem den friskole vi har i dag og det historiske

værdigrundlag for skolens oprettelse og videre historie?; Jeg ved, at jeg har familiemedlemmer,

der gik på Vormark Friskole fra omkring 1925 frem til 1945, kan arkivet hjælpe med oplysninger?;

Kan I anbefale nogle nutidige bøger på engelsk om Grundtvig og andelsbevægelsen?;

Kan vi finde ud af overdragelse til arkivet af arkivalier fra en nedlagt friskole?


Når de studerende fra DfL besøger arkivet giver det altid anledning til megen dialog og spændende

vinkler på historien og nutiden, OG skønt er det, at en gruppe studerende nu går i gang med at udfolde

en friskole helt fra de første gamle arkivalier, til de nyeste tiltag på skolen. Det planlægges,

at resultaterne bliver synlige på arkivets hjemmeside og på Google.


Slutteligt: Kig ind på arkivets hjemmeside http://www.friskolearkivet.dk

hvor den nye webmaster, Mona Nielsen, sørger for, at der er meget at komme efter! Tusind TAK, Mona!


Venlig hilsen Lis Eriksen Toelberg


Forårshilsen fra Friskolearkivet 2013 ses - her


 Sensommerhilsen fra Friskolearkivet 2012

Der er nu noget ved arkivet, man ikke finder andre steder...


I er velkomne til at komme ned og se,


           

Vi er kommet godt i gang i arkivet efter sommerferien.

Og igen i år får spørgsmålene fra de studerende på DfL stor bevågenhed,

da deres fokus både på den nutidige – og den historiske dokumentation for arbejdet i

friskolerne vidner om engagement i den historiske dimension.

                                                             


 Nytårshilsen fra Friskolearkivet 2012


Friskolearkivet ønsker alle samarbejdspartnere og støtter et rigtig godt nytår 2012!


                                                                                                                   


Et træ står strakt mod rummets dyb

med nye skud på spring,

forgrenet som et slægtens træ

med livets lys omkring,

med roden i den hårde jord

og stammen strid af liv.

Det gode gribelige nu.

Det lange perspektiv.


Fra Piet Hein: "Januarsol" 1994Det gribelige nu og det lange perspektiv er meget præcise parametre for aktiviteterne

i Friskolearkivet. I 2011 har vi bl.a. modtaget arkivalier fra Sdr. Nærå- og Refsvindinge

Friskole, hvor det lange perspektiv strækker sig helt fra 1857, hvor Sdr. Nærå Friskole

blev stiftet frem til 2011, hvor begge friskoler emmer af elever, forældre og ansatte,

der står sammen om friskolen af i dag...


2011 blev også året, hvor 115 skoler indtil nu er blevet støtteskoler for arkivet. Det er

den allerbedste argumentation, i det gribelige nu, at arkivet kan signalere, at vi har

både friskolerne, DfL og Dansk Friskoleforening bag os, når vi søger fondsmidler til

projekter. At bestyrelsen for den nu lukkede "Daghøjskole Lolland-Falster" sammen med

deres arkivalier har doneret et større beløb til arkivet, takker vi meget for!


I det daglige arbejde er det gribelige nu i høj grad mails og telefonopringninger, og i

2011 betød det som oftest, at "det planlagte nu" ofte blev helt anderledes end forventer

p.g.a. dejligt udfordrende spørgsmål: "Vi arbejder med skolens jubilæum, kan I hjælpe os?";

"Jeg er ved at researche i forbindelse med sturieretningsprojekt med fokus på friskoler?";

"Jeg arbejder med min afhandling om det folkelige i 30´ernes og 40´ernes Danmark og

spec. om der er dokumentation for fascisme?"; "Kan I hjælpe mig med illustrationer i

forbindelse med et afsnit i Dansk Skolehistorie?".

Dansk Friskoleforenings jubilæum i 2011 bød på et godt samarbejde op til jubilæet, hvor

værdien af arkivalierne blev helt udfoldet!


Venlig hilsen Lis Toelberg
             


Netop her i februar 2012 er den nye præsentationsfolder:


FRISKOLEARKIVET

Fortid Nutid Fremtid


gået i trykken... Folderen vil være at finde i arkivets udstilling

til Landsmødet i Dansk Friskoleforening d. 14 til 15. april. Der

udover kan eksemplarer af folderen rekvireres på mail: lis.toelberg@gmail.com.

På styrelsesmødet i arkivet den 8. december 2011 tog

styrelsen de første spadestik til en ny friskolehistorie.


Den nye friskolehistorie tænkes som en opfølgning på Anker Ankerstrøms trebindsværk: "Friskolen gennem hundrede år" - Bind 1: "Vilkår og vækst" om friskolernes baggrund, Dansk Friskoleforening, lovgivningen og friskolernes betydning, udk. 1946; Bind 2: "Ordets tjenere" om navngivne friskolelærere og om, hvor de havde deres virke, udk. 1947; Bind 3: "Hjem og skoler"

om både nedlagte og daværende aktive skoler inddelt amtsvis, udk. 1949.


Men der er sket meget siden Ankerstrøms bøger fra fyrrene - udvikling og store ændringer i vilkårene for

at drive friskole har givet et spændende og mangfoldigt friskolelandskab, og den historie fortjener at blive beskrevet set med nutidens øjne.


Foreløbig er projektet, der forventes at strække sig igennem nogle år, kun i støbeskeen. Derfor er både økonomi, indhold og form endnu på planlægningsniveau.